Hazai Kütüphane

Könyvtár

A Hazai György Könyvtár azzal a céllal jött létre, hogy megőrizze, és a nagyközönség számára is szabadon elérhetővé tegye a nemzetközileg is elismert turkológus, Hazai György magángyűjteményét. A könyvtár egyedülálló gyűjteménye páratlan kutatási lehetőséget kínál mind szakmabeliek, mind más kedves érdeklődők számára.

Nyitva tartás: A könyvtár előzetes egyeztetés alapján látogatható. Érdeklődni a library@hazaigyorgy.com emailcímen lehet.

Hazai György Kütüphanesi, uluslararası üne sahip olan Türkolog György Hazai’nin özel koleksiyonunu koruyup halkın kullanımına sunmak için oluşturuldu. Bu nadir koleksiyon hem profesyoneller hem de amatörler için emsalsiz araştırma imkanları sağlamaktadır.

Ziyaret saatleri: Önceden randevu alınarak ziyarete açıktır. Daha fazla bilgi için lütfen şu adrese yazınız: library@hazaigyorgy.com

Idővonal

2018 December 7.

Az Azerbajdzsáni Köztársaság kikiáltásának és független parlamentjének 100. évfordulójára emlékeztek a Hazai Könyvtárban

Vilayet Guliyev, Azerbajdzsán magyarországi nagykövete az évforduló alkalmából írt könyvének bemutatójára került sor 2018. december 7-én a Hazai könyvtárban. A kötet a párizsi békekonferencia (1919-1923) azeri delegációjának munkáját, politikai célkitűzéseit és azt a göröngyös utat mutatja be, amely végül sikerrel végződött: az Azerbajdzsáni Köztársaságot 1918. május 28-án elismerték a nagyhatalmak és elkezdődhetett az ország felépítése. Mint Hóvári János nagykövet köszöntő beszédében említette, ez az időszak egyben az azeri diplomácia születésének időpontja is.

Még abban az évben, december 7-én került sor a független parlament első ülésére. Vilayet Guliyev nagykövet arról számolt be, hogy az országgyűlés több száz törvényt fogadott el, többek között a női egyenjogúságot és választójogot.

A rövidéle (19 hónap) függetlenségnek a bolsevik megszállás (1920 április) vetett véget.  Az azeri népnek 1991-ig kellett várnia, hogy újra demokratikus államrendben, függetlenül tudjon élni.

Ahmet Akif Oktay, a Török Köztársaság magyarországi nagykövete beszédében aláhúzta a 1918-as év fontosságát Azerbajdzsán történelmében. Országaik töretlen együttműködését pedig Heydar Aliyev, azeri elnök szavainak idézésével nyomatékosította: „Egy nemzet, két ország”.

Vilayet Guliyev nagykövet kiemelte: szimbolikus jelentősége van annak, hogy erre a bemutatóra a Hazai könyvtárban kerülhetett sor, hisz Hazai György, akadémikus, turkológus professzor a török világ meghatározó alakja volt.

2018 Január 31.

Most már nyelvtanfolyamok is vannak nálunk

Info letöltés: Tájékoztató

2017 szeptember 21.

Őexcellenciája, Şakir Fakılı, Törökország budapesti nagykövete, a Hazai Könyvtárnak adományozta a „Magányos minarett” c. festményét, ezzel kifejezve barátságát a néhai Hazai Professzor irányába.
A Nagykövet Úr nemcsak kíváló diplomata, de remek fest
őművész is. Kiállítása a MANK szentendrei régi művésztelepén a nyár egyik meglepetése volt.

 A szeptember 21-ei eseményen részt vettek magas rangú diplomaták, Habis László, Eger város polgármestere és a magyar turkológia családtagjai és barátai. Hóvári János, volt ankarai magyar nagykövet a Hazai György Orientalisztikai Alapítvány nevében köszönetét fejezte ki.

2017 április 24.

Sajora Chasanchanova kaftánját felszerelik

2017 Március 23.

A diákok oktatása a könyvtár szoftverének kezelésére

2017 Március 8.

A Hunteka szoftverfejlesztő céggel első megbeszélés – ők fejlesztették a könyvtár szoftverét

2017 Február 18.

Zárónap, az unokák felrakják az utolsó könyvet a polcra

2017 Február 11.

Gondos munka

2017 Január 28.

Ezen a napon három nagykövet is látogatást tett:

Alattin Temür, első beosztott,

Török Köztársaság Nagykövetsége

Őexcellenciája Vilajet Guliyev, Nagykövet Azerbajdzsán Köztársaság

Őexcellenciájája Selda Cimen, Nagykövet Asszony, Észak Ciprus állandó képviseletének képviselője

valamint:

Özcan Kücükcavus H. Pinar asszony,

a TIKA Budapesti Program koordinációs Iroda Program koordinátora

2017 Január 14.

2016 December 1.

Képek az indításról